Wat zijn persoonlijke beschermingsmiddelen?

Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) zijn producten die bedoeld zijn om mensen in risicovolle werkomstandigheden goed te kunnen beschermen. Persoonlijke beschermingsmiddelen hebben als doel om de veiligheid en gezondheid van de mens in deze omstandigheden te waarborgen.

Welke persoonlijke beschermingsmiddelen zijn er?

Persoonlijke beschermingsmiddelen is een brede groep producten. Denk hierbij aan voetbescherming, hoofdbescherming, gehoorbescherming, oog- en gelaatsbescherming, handbescherming, ademhalingsbescherming en valbeveiliging. Ook is de juiste werkkleding in veel (risicovolle) werkomstandigheden van groot belang voor uw veiligheid en gezondheid. Bekijk wat wij hierin voor u kunnen betekenen, uw veiligheid en gezondheid staat voor ons centraal!

Waar moeten persoonlijke beschermingsmiddelen aan voldoen?

Allereerst is het belangrijk dat de persoonlijke beschermingsmiddelen die worden gedragen comfortabel zijn. Het kan namelijk zijn dat het langere tijd wordt gedragen, waardoor comfort dus wel zo fijn is. Ook moet het geen hinder opleveren tijdens het bewegen. De juiste pasvorm en maat is hiervoor erg belangrijk. De persoonlijke beschermingsmiddelen moeten ook voldoende isolerend. Als werkkleding van binnen teveel isoleert óf vochtig wordt kan dit negatieve gevolgen hebben voor de lichaamstemperatuur van de drager.

Welke persoonlijke beschermingsmiddelen zijn verplicht?

Voordat persoonlijke beschermingsmiddelen aan bod komen, moet een werkgever ervoor zorgen dat de werkomstandigheden zo goed mogelijk zijn en zo min mogelijk risico’s met zich meebrengen. Als er tijdens de werkzaamheden toch risicovolle omstandigheden ontstaan, bijvoorbeeld door laswerk of vallende objecten, is de werkgever verplicht om persoonlijke beschermingsmiddelen beschikbaar te stellen voor de werknemer (dit staat in de arbeidsomstandighedenwet artikel 3 punt b). Ook is het, volgens artikel 11 punt b, verplicht voor de werknemer om deze persoonlijke beschermingsmiddelen op de juiste manier te gebruiken.

Welke persoonlijke beschermingsmiddelen heb ik nodig tijdens mijn werk?

Om hierachter te komen is het belangrijk om eerst na te gaan aan welke risico’s je tijdens het werk precies wordt blootgesteld. Zowel werkkleding als persoonlijke beschermingsmiddelen worden gekenmerkt door bepaalde normeringen. Deze normeringen geven weer voor welke werkomstandigheden ze geschikt zijn. Ben je dus specifiek op zoek naar werkkleding of persoonlijke beschermingsmiddelen voor uw werkomstandigheden? Let hier dan goed op. Op onze normeringen-pagina vertellen we u meer over welke normeringen er zijn en in welke situatie ze het beste zorgen voor uw veiligheid en gezondheid!