Veiligheidsschoenen op de werkplaats: onmisbaar
Veiligheidsschoenen zijn ontworpen om de voeten te beschermen tegen verwondingen. Op de werkplaats ligt dat risico namelijk vaak erg hoog, vanwege ruwe objecten op de grond en het mogelijk vallen van objecten. De verscheidenheid in werkschoenen is erg groot, zodat voor elke situatie de best passende bescherming van toepassing is.


Voetbescherming kunnen we onder verdelen in werkschoenen, veiligheidsschoenen en veiligheidslaarzen. Werkschoenen en veiligheidsschoenen zijn niet hetzelfde. Het wezenlijke verschil is dat bij de werkschoenen de beschermneus ontbreekt. Klasse 0 is de basisuitvoering van de werkschoen.

Veiligheidsschoenen voor professioneel gebruik zijn verkrijgbaar in zeven klassen:

SB,S1,S1P, S2, S3, S4, S5

De veiligheidsschoen SB onderscheidt zich van de werkschoen doordat er een veiligheidsneus aanwezig is. Het is de veiligheidsschoen met de minst beschermende eigenschappen: SB staat voor Safety Base (veiligheid basis) en is vooral geschikt voor lichte werkzaamheden.

De veiligheidsschoen S1 is een schoen als de veiligheidsschoen SB, met als extra’s antistatische eigenschappen, een energie-absorberende hak en een gesloten hiel. S1 schoenen zijn geschikt onder droge werkomstandigheden.

De S2 veiligheidsschoen is als een S1 schoen maar dan waterafstotend, met water absorberend bovenmateriaal en met een stevige zool. S2-schoenen zijn geschikt te gebruiken onder droge en natte werkomstandigheden. Een alternatief is de veiligheidslaars klasse S4.

De S3 is een schoen als de S2, maar met een ondoordringbare tussenzool. De S3-schoenen zijn geschikt voor droge en natte werkomstandigheden en worden in de praktijk het meest gebruikt (zijn in de bouw verplicht). Het alternatief voor de veiligheidsschoen S3 is de veiligheidslaars klasse S5

De veiligheidslaars S4 heeft beschermende eigenschappen als de veiligheidsschoen S2 maar kan als alternatief voor de schoen worden gebruikt. Bijvoorbeeld wanneer extra bescherming tegen opspatten van de grond wenselijk is. In werkomgevingen met Chemische risico’s worden altijd laarzen gedragen.

De veiligheidslaars S5 heeft beschermende eigenschappen als veiligheidsschoen S3 maar kan als alternatief voor de schoen gebruikt worden. Bijvoorbeeld wanneer extra bescherming tegen opspatten vanaf de grond wenselijk is. Laarzen in klasse S5 hebben antiperforatie-veiligheidszool van staal of kevlar en een geprofileerde loopzool (antslip).

In werkomgevingen met chemische risico’s worden altijd laarzen gedragen.

Aanmeten veiligheidsschoenen of zolen

Door het juist aanmeten van de veiligheidsschoen waarbij ook naar de breedte en de vorm van de voet gekeken wordt kunnen knie, heup en rugklachten worden voorkomen. Door gebruik te maken van de Kalkman passervice bent u verzekerd van juist passende voetbescherming.

Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.